Σούπα φασολιών με γαρίδες

Σούπα φασολιών με γαρίδες
27 Φεβρουαρίου 2015, 02:00
A+ A-
Ελληνικά και νόστιμα



της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου




Τα ξερά φασόλια κατείχαν περίοπτη θέση τις παλιότερες εποχές στο ελληνικό εδεσματολόγιο και αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων.  Είναι σημαντικό στοιχείο στη διατροφική πυραμίδα και όσοι συνεχίζουν να τα συμπεριλαμβάνουν στο διαιτολόγιό τους  είναι σίγουρο ότι κάνουν μια πιο υγιεινή διατροφή και απολαμβάνουν την πλούσια γεύση τους και μαζί όλα τα ευεργετήματα που αυτά προσφέρουν. Η φασολάδα μάλιστα χαρακτηρίζεται και ως το εθνικό μας πιάτο. Θα την απολαύσουμε σήμερα σε μια ελαφριά, ψαγμένη και  μοντέρνα εκδοχή που όμως μας δίνει ατόφια τη γεύση αυτού του μοναδικού όσπριου.


Χρειάζομαι:
2 κούπες λευκά φασόλια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 καρότα ψιλοκομμένο 
3 κλωνάρια σέλερυ ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 κομμάτι σελινόριζα ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο στη μέση
1 δαφνόφυλλο
1 γαρίφαλο
Πάπρικα και μπούκοβο (προαιρετικά)
6 κλωστούλες κρόκο Κοζάνης (σαφράν) 
12 μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες  
2 κουταλιές μπαλσάμικο στο ντεκόρ

Τι κάνω:
Από την προηγούμενη μουλιάζω τα φασόλια σε κρύο νερό και τα αφήνω να φουσκώσουν όλη νύχτα. Την επόμενη τα στραγγίζω, τα τοποθετώ σε κατσαρόλα τα σκεπάζω με φρέσκο νερό και τα βράζω για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω όλα τα λαχανικά, το λάδι  και τα μυρωδικά εκτός απΆ τον κρόκο, στην κατσαρόλα και 3 κούπες ακόμη νερό και συνεχίζω το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά (περίπου μισή ώρα ακόμη). Στο μεταξύ ανακατεύω τον κρόκο με 1/4 της κούπας νερό. Πολτοποιώ το περιεχόμενο της σούπας εκτός από μερικά καρότα που θα γαρνίρω και περνώ από ψιλό σουρωτήρι. Τοποθετώ την περασμένη σούπα στην κατσαρόλα. Φέρνω σε βρασμό και προσθέτω τον κρόκο και τις γαρίδες. Σιγοβράζω περίπου 4-5 λεπτά και κατεβάζω.

Επιστροφή